Kunstwerf Groningen

  • De nieuwe Kunstwerf is une machine à créer, een ware makers-plek. Ontworpen als een tegenpool voor de machinefabriek, is het een robuust gebouw met een gerationaliseerde structuur en een heldere organisatie.

    Het ontwerp treedt in dialoog met de omliggende gebouwen. Niet alleen volgt het nieuwe gebouw de logica van plint en dak, ook de gevel is ontworpen met eenzelfde ingesteldheid en fascinatie voor het maken als het omliggende industriële erfgoed. De vier creatieve gezelschappen huizen onder één sculpturaal dak. Het is een compact gebouw en maakt zo plaats voor een plein centraal op de site. Dit centrale plein verbindt oud en nieuw en is een plek vol verwachtingen en mogelijkheden.

    De nieuwe Kunstwerf antwoordt op de tweeledige vraag naar samen en apart met een vijfde zaal. Deze dubbelhoge gedeelde ruimte vormt het hart van het gebouw en is veelzijdig in gebruik. Ieder gezelschap heeft hier een duidelijk herkenbaar adres. Het gebouw is duurzaam en kostenefficiënt. Door de compacte bouwvorm worden warmteverliezen beperkt en duurzaamheid wordt voelbaar in de vijfde zaal, die niet wordt verwarmd en zo samen met de seizoenen verandert.

  • Zicht naar terras tussen Kunstwerf Groningen en Regulateurshuis.
  • Plan Kunstwerf Groningen, gelijkvloers en tussenverdieping.
  • Plan Kunstwerf Groningen, eerste verdieping en tussenverdieping.
  • Interieurbeeld van zaal, Kunstwerf Groningen.
  • Groningen, NL

    Open Oproep, 3e prijs

    Gemeente Groningen

    permanente huisvesting voor 5 theatergezelschappen

    Van Besien Van Noten ism. Camiel Van Noten