Woning SSK

  • Woning SSK bevindt zich in een alledaagse straat in een oude arbeidersbuurt nabij het Kortrijkse stadscentrum. Het huis wil het hedendaags wonen in de stad herbedenken. Enerzijds door ruimtelijke kwaliteit te combineren met betaalbaarheid, waardoor het een valabel alternatief vormt voor wonen in de stadsrand. Anderzijds door een vernieuwde relatie te vormen tussen individu en stedelijke context.

    De voorgevel vormt een halfopen filter naar de straat. Binnen de perceelsgrenzen wordt er een licht, transparant volume geplaatst waardoor aan voor- en achterzijde groene patio’s ontstaan. Waar elders grotendeels gesloten gevels de straat levenloos maken, zorgt de woning voor een groenelement in de straat. De klassieke “façade” bestaat hier niet. De woning is begrensd maar open. Een glasgevel vormt enkel een fysieke bescherming. De leefruimte vormt een ruimtelijk geheel met de straat. Hier wordt de stad een deel van de woning en omgekeerd.

  • Inplantingsplan, woning SSK
  • Foto voorgevel, woning SSK.
  • Plan niveau 0, woning SSK.
  • Plan niveau 1, woning SSK.
  • Plan niveau 2, woning SSK.
  • Foto eetruimte, woning SSK.
  • Langse snede, woning SSK.
  • Foto patio en inkom, woning SSK.
  • Kortrijk, BE

    opgeleverd, 2014

    privaat

    eengezinswoning

    Van Noten ism. Joris De Baes

    Filip Dujardin

    Frans Parthesius

    Laureaat bis-architectuur wedstrijd 2015

    Laureaat Architectuurprijs West-Vlaanderen 2015